Lions Pris 2020 – Guldgåsen har været med til at donere igen i år

Mit knæ smerter stadig efter operation

Såden siger hver femte knæopererede efter indsættelse af nyt knæled. Derfor skal patienten ’lære’ at kontrollere deres smerter.

Af Peter Møller, formand for Lions Pris udvalget

Hvert år får næsten 9000 danskere indsat et nyt knæled efter svær slidgigt i knæet. Desværre fortsætter ca. 20 pct. af de opererede med at have stærke smerter i knæet. Det vil Ph.d studerende Jesper Bie Larsen, Aalborg Universitetshospital forsøge at finde en smertebehandling imod.

Får prisen til forsøg med smertebehandling

Lions Danmark har derfor i dag tildelt Jesper Bie Larsen årets Lions Pris på en halv million. Overrækkelsen af prisen fandt sted på Sognegården i Svenstrup af sidste års Guvernørrådsformand Lisbeth Andreasen og formand for Lions Pris udvalget Peter Møller.

”Jeg vil bruge donationen til at undersøge virkningen af to typer behandlinger, så vi kan finde frem til en virkningsfuld indsats mod de kroniske knæsmerter,” fortæller Jesper Bie Larsen i sin takketale ved overrækkelsen. ”I forskningsforsøget inddeler vi deltagerne i to grupper, hvor den ene gruppe modtager smerteuddannelse sammen med den fysiske træning, mens den anden gruppe kun vil modtage smerteuddannelse alene. For det ser nemlig ud til, at patienter med kroniske smerter har udviklet et overaktivt nervesystem, dvs. hjernen bliver faktisk for effektiv til at registrere smerter. Denne overreaktion skal patienten med smertebehandlingen forsøge at blive bedre til at kontrollere”, slutter Jesper Bie Larsen.

Allerede oplevet forskel

Det er Lions klubben i Arden, der har indstillet projektet til at modtage prisen. Blandt andet fordi et at klubbens medlemmer, Arne Salomonsen, selv har deltaget i et af Jesper Bie Larsens forsøg.  ”Jeg tilhører desværre en af de 20 pct., som fortsat har smerter efter en knæoperation,” siger Arne Salomonsen. ”Uden det forsøg i smertebehandling var jeg aldrig kommet hertil efter to ny knæled”, slutter en glad Arne Salomonsen.

Vil gavne mange

Peter Møller, formand for Lions Pris udvalget, var glad for at kunne tildele Lions Prisen til dette knæ- og smerte projekt. “Lions Prisen skal gå til forskning og udvikling af projekter til gavn for mennesker”, udtaler Peter Møller, og her er der virkelig brug for hjælp til de mange, der i den grad døjer med stærke smerter efter et nyt knæled.
Lions Prisen opstår gennem frivillige indbetalinger fra landets Lions klubber. Prisen har de senere år ligget i omegnen af 500.000 kr. Prisens formål er bl.a. forskning og udvikling inden for sundhed mv.

Forskergruppen bag

Ud over Ph.d studerende Jesper Bie Larsen, der er fysioterapeut, M.Sc., Sport Sciences, SMI på Aalborg Universitet, deltager dr. med, Ph.d professor, SMI, Lars Arendt-Nielsen og Pascal Madeleine, professor i Sports Sciences, begge Aalborg Universitet. Gigtforeningen og Svend Andersen Fonden støtter også projektet.

Få yderligere oplysninger om årets Lions Pris hos Peter Møller på mobil 4037 2043 eller expotrain@post.com eller Jesper Bie Larsen på jbl@hst.aau.dk eller på tlf. 2826 8459.